offline

Hírek, információk, gondok, bajok, problémák távközléssel, telefon- és internet -szolgáltatókkal, -szolgáltatásokkal

  • offline.blog.hu

  • Panaszod, ötleted van? Írd meg nekünk!
  • Friss kommentek

    Google Hírdetés

    Zugügyvéd

    Nincs megjeleníthető elem

    Tékozló Homár

    Nincs megjeleníthető elem

    Fogyasztók

    Nincs megjeleníthető elem

    NHH

    Nincs megjeleníthető elem

    Jó tudni: az internet

    2008.11.06. 16:00 | offline | Szólj hozzá!

    Címkék: internet nhh hfjk

    AZ INTERNET

    A szélessávú internet egyre fontosabb szerepet tölt be mindennapjainkban, hiszen az egész világot a közelünkbe hozza. Szinte mindenről informálódhatunk, bővíthetjük tudásunkat, ügyeket intézhetünk, dolgozhatunk, vagy vásárolhatunk is a világhálón. Segítségével tarthatjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, lakjanak a szomszéd házban, vagy éppen egy másik kontinensen, természetesen játszhatunk, kikapcsolódhatunk, szórakozhatunk is az interneten.

    Segítségével Ön megspórolhat rengeteg sorban állást, utánajárást, válogathat az utazási ajánlatok között, szállást, repülőjegyet foglalhat, banki ügyeket intézhet. Vásárolhat, vagy informálódhat a különféle termékek és szolgáltatások áráról otthon, kényelmesen, ahelyett, hogy boltok tucatjait járná végig a legjobb ajánlatot keresve.

    Az internetszolgáltatás arra ad lehetőséget, hogy asztali vagy hordozható számítógépe, vagy akár mobiltelefonja segítségével a világhálóra kapcsolódjon, illetve a hálózaton adatokat (szöveg, kép, hang) továbbítson és fogadjon.

    A netezéshez számos ajánlat közül választhat, igénybe vehet telefonvonalon, kábeltévés hálózaton vagy vezeték nélküli, akár mobiltelefon-hálózaton keresztüli hozzáférést, köthet korlátlan, illetve a hozzáférési idő vagy a letöltött adatmennyiség alapján korlátos szerződést, választhat kisebb vagy nagyobb sávszélességű szolgáltatást is – igényeinek, szándékainak megfelelően.

    Az internetszolgáltatás fontos minőségi jellemzője a le- és feltöltési sebesség. A szolgáltatók által kínált szolgáltatások között találkozhat olyanokkal, amelyeknél valamilyen paraméterek (jellemzően adott időszak) szerint korlátozva van az adatforgalom, vagyis az, hogy a szolgáltatónak fizetett díj ellenében Ön milyen mennyiségű adatot tölthet le vagy fel a világhálóra. Erről a Választás szolgáltatók és szolgáltatások fejezetben olvashat bővebben.

    A szolgáltatások és szolgáltatók elérhetőségeiről, árairól a www.tantusz.nhh.hu oldalon tájékozódhat.

    A LEGGYAKORIBB LAKOSSÁGI INTERNET-HOZZÁFÉRÉSEK

    xDSL és Kábelnet

    Napjainkban az internetezők döntő többsége szélessávon, vezetékes telefon- (xDSL), vagy kábeltelevíziós hálózaton (kábelnet) csatlakozik a világhálóra. Ez nagysebességű hozzáférést jelent, gyors adatátvitellel, ami egyszerre kínál lehetőséget internetezésre, telefonálásra és televíziózásra.

    Mindkét technológia jellemzője, hogy a letöltési sebesség nagyobb, mint a feltöltési sebesség, de az utóbbi időben már megjelentek, elsősorban üzleti felhasználóknak szánt, azonos le- és feltöltési sebességet kínáló csomagok is.

    A Magyarországon elterjedtnek számító ADSL technológiájú hozzáférés esetében a hálózatra kapcsolódás előfeltétele a meglévő vonal alkalmassága. Lényeges az is, hogy mekkora a csatlakozási pont, vagyis az Ön által megadott felhasználási hely és a telefonközpont közötti távolság. A nagysebességű működésnek ugyanis távolsági korlátai vannak. A telefonközponttól a vonal minőségétől függően 1,5-2 km-es körzetében lehet a technológia által nyújtott, elvárt gyorsaságra számítani.

    A kábelnet-hozzáférésnél a szolgáltatás sebessége függ attól, hogy azonos időben mennyi felhasználó internetezik a hálózatot igénybe véve. Értelemszerűen minél nagyobb számban vannak a hálózaton felhasználók, annál lassabb a szolgáltatás sebessége.

    WLAN (WiFi)

    A vezeték nélküli szolgáltatás elsősorban ott gyakori, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő vezetékes vagy kábeltévés hálózat. A WiFi (hotspot) elsősorban olyan helyeken terjedt el, ahol egyidőben sokan szeretnének internetezni hordozható eszközökkel (például munkahelyeken, pályaudvarokon, repülőtereken, hotelekben, éttermekben stb.).

    Mobilinternet

    A harmadik generációs (3G) mobilhálózatok kiépítésével az ország egyre nagyobb hányadán nyújtanak szélessávú internetszolgáltatást a mobiltelefon-szolgáltatók is. A mobilinternet előnye, hogy akár utazáskor, vagy a parkban, tóparton ülve is lehet vele internetezni, ugyanakkor a szerződéskötés előtt célszerű a szolgáltatóval tisztázni, hogy azokon a területeken ahol a leggyakrabban akar majd internetezni, megfelelő-e a lefedettség, illetve külföldi mobilinternetezés előtt tájékozódjon a költségekről, hiszen az jelenleg a belföldi ár többszöröse.

    VÁLASZTÁS SZOLGÁLTATÓK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK KÖZÖTT

    Amennyiben Ön új előfizetést szeretne vásárolni, vagy szolgáltatót, szolgáltatáscsomagot váltana, keresse fel a www.tantusz.nhh.hu oldalt, ahol a TANTUSZ Internet segít megismerni az Ön által utca pontossággal megjelölt földrajzi helyen (pl. a lakóhelyén) elérhető szolgáltatók és szolgáltatások választékát. Ma az ország legnagyobb részén több xDSL-szolgáltató, valamint kábeles és vezeték nélküli szolgáltató ajánlatai közül lehet választani – érdemes tehát előzetesen tájékozódni, hiszen a csomagok és a csomagokban foglalt többletszolgáltatások is nagyon eltérőek lehetnek.

    Előfizetőként lehetősége van a szünetmentes szolgáltatóváltására. A váltást elegendő az új szolgáltatónál kezdeményezni és amennyiben nincs lejárt számlatartozása vagy hűségnyilatkozata, a váltást az eddigi 30-60 nap helyett 11 napon belül végrehajtják a szolgáltatók.

    Fontos tudnia, hogy a szolgáltatók hirdetéseiben sokszor „akár” sávszélesség-értékek szerepelnek: „akár 4 mega”, „akár 8 mega”. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatás optimális esetben ilyen sebességre is képes. A sávszélesség xDSL-szolgáltatások esetén függ az igénybevétel helyének a szolgáltató központjától mért távolságától és kábelnet csomagok esetében az egyidőben felcsatlakozó felhasználók számától. Feltétlenül tudja meg, hogy a szolgáltató mekkora sebességet garantál. A garantált sávszélességet tudja csak számon kérni, ezt kell a szolgáltatónak mindig teljesítenie. Ez az érték sok esetben csak a negyede, vagy a nyolcada az „akár” sávszélességnek. A szolgáltatóknak 2008 decemberétől a garantált sávszélességet is fel kell tűntetniük hirdetéseikben, ajánlataikban. Ezekre mindenképp érdemes odafigyelni!

    Szempontok a jó választáshoz
    Amikor internetszolgáltatást keres és választ, meglehetősen sok tényezőt kell figyelembe vennie. Ha Ön nem érzi magát járatosnak az internet világában, nem követi figyelemmel az új technológiák, szolgáltatási ajánlatok változásait, az alábbi szempontok segítségével könnyebben eligazodhat, és esetleges kérdéseit is célravezetőbben teheti fel a fogyasztókért versenyző szolgáltatóknak.

    Sávszélesség, maximális letöltési/feltöltési sebesség
    A letöltés egy Ön által kezdeményezett folyamat, amelyben a kiválasztott tartalmat (adatokat, így például írott anyagokat, képeket, mozgóképet, hanganyagot) az internet egy másik pontjáról (egy szerverről vagy egy másik számítógépről) saját számítógépére, telefonjára „tölt le”. A feltöltésnél éppen fordított az irány, vagyis Ön tölt át tartalmakat (adatokat) az internet egy másik pontjára.

    Mind a letöltés, mind pedig feltöltés sebessége függ az internetszolgáltató által megvalósított hálózat teljesítőképességétől (milyen sebességgel engedi át az Ön által le- vagy feltöltött adatokat), másrészt függ attól is, milyen sávszélességet vásárol vagy vásárolt szolgáltatójától. A szolgáltatók ugyanis különböző sávszélességű, vagyis más és más le-, illetve feltöltési sebességre alkalmas hozzáférést biztosítanak, általában eltérő mértékű díjak ellenében.

    Itt tehát arra érdemes odafigyelni, hogy Önnek számít-e az, hogy rövid idő alatt nagyobb mennyiségű adatot is le-, illetve fel tudjon tölteni, illetve „fogyaszt-e” olyan tartalmakat (például online elérhető mozgókép, videó-hang beszélgetések, online játékok), amelyek indokolják a nagyobb sebességet. Amennyiben igen, még akkor is érdemes meggyőződni arról, hogy a kínált szolgáltatásnak mekkora a garantált „sebessége”, és természetesen az is megfontolás tárgya lehet, hogy Önnek mindez mennyi pénzt ér meg vagy mennyi időre kötelezi el magát egy szolgáltatónál.

    Mennyiség: korlátozva vagy korlátlanul?
    Míg az internet „sebessége” inkább a használhatóság minőségét, kényelmi szintjét határozza meg, addig a le- vagy a feltöltött mennyiség az Ön „fogyasztásának” mércéje. A szolgáltatók mennyiségileg korlátozott és korlátlan (vagy annak hirdetett) szolgáltatásokat kínálnak. A korlátozott esetben pontosan meg van határozva, hogy – általában adott idő, például 30 nap vagy 1 hónap alatt – az Ön által fizetett díj ellenében milyen mennyiségű adatot tölt le vagy fel az internetre. Ennek mérőszámaként általánosan a megabájtot (megabyte – Mb) használják. Amikor tehát 1-2-3-5 stb. Mb mennyiségi korlátú szolgáltatást kínálnak, az azt jelenti, hogy a meghatározott időszakban az Ön által fizetett díjért ennyi adatot tölthet le vagy fel, összesen. Ennek túllépését a szolgáltatók valamilyen módon (jellemzően plusz díjjal) szankcionálhatják. E „pluszokról” mindenképen tájékozódjon!

    A korlátlan internetnél jellemzően nincs megszabva, hogy Ön milyen mennyiségű (mennyi Mb) adatot tölt le vagy fel. Ennek ellenére fontos megtudni, hogy a szolgáltató a meghirdetett korlátlanság ellenére nem támaszt-e valamilyen „apróbetűs” feltételt.

    Igények és szokások
    A mennyiség szempontjából korlátozott vagy korlátlan internet kiválasztásakor érdemes tehát felmérni saját felhasználói igényeit és szokásait (mennyit internetezik, milyen mennyiségű adatot tölt le vagy fel). És nem csak saját szokásaira legyen figyelemmel, hanem azokéra is, aki esetleg Önön kívül igénybe veszik a szolgáltatást. Egy családon belül például jelentős eltérések lehetnek a családtagok felhasználói szokásai között. Nem mindegy, hogy valaki naponta 5-10 percet tölt egy hírportál olvasásával vagy órákon át videókat néz, online játékot játszik. Nem mindegy az sem, hogy egy adott oldalt gyakran látogat-e, mert a „sok kicsi sokra megy” elv az interneten is igaz lehet. Egy olyan oldal, amelyen „csak” híreket olvasna, tartalmazhat banner reklámokat, animációkat, kisebb reklámfilmeket. Miközben Ön megnyitja az oldalt, adatforgalma máris (akár) megabájtokkal nőtt az adott pillanatban. Ez igaz a világháló bármely oldalára, természetesen változó mértékben. Ez semmiképpen se tántorítsa el az internet használatától, de gondoljon erre is, amikor szolgáltatást választ.

    Akkor melyiket?
    Szerencsére a szolgáltatók kínálata bőséges. A fenti szempontok, és a „Leggyakoribb lakossági internet-hozzáférések” menüpontban felsorolt technológiák megismerése révén azonban könnyebben hozhat jó döntést.

    BIZTONSÁG

    Mivel az internet szabad hálózat, számítógépét védenie kell a vírusok és a nem kívánt látogatók, programok, kéretlen levelek (spam) ellen. A számítógépek megfelelő védelme az Ön érdeke és felelőssége is. A vírusok ellen számos ingyenes és fizetős szoftver közül választhat. Fontos szabályok: csak ellenőrzött helyről töltsünk számítógépünkre alkalmazásokat, és frissítsük folyamatosan védelmi szoftvereinket.

    A programfejlesztők számos vírusvédelmi csomagot fejlesztettek ki, ezek ára és tudása is széles skálán mozog, de – tájékozódást követően – ajánlatos ezek valamelyikét a számítógépre telepíteni és időközönként frissíteni.

    A vírusok ellen használható szoftverek egy része a www.hfjk.nhh.hu oldalon keresztül is elérhető. Tudnia kell, hogy az interneten elérhető tartalmak letöltése szerzői jogi kérdéseket vethet fel, ezért tájékozódjon azok szabad felhasználhatóságáról, illetve tilalmáról!

    SPAM – TÁJÉKOZTATÓ AZ E-MAILBEN ÉRKEZŐ KÉRETLEN ELEKTRONIKUS HIRDETÉSEKRŐL

    A spam kéretlen elektronikus hirdetés, azaz elektronikus levélszemét. A törvény szerint: elektronikus hirdetés (e-mail, fax, SMS, MMS formában) kizárólag az igénybe vevő előzetes, egyértelmű és kifejezett hozzájárulásával küldhető.

    A levélszemét megállítására és a spam-mentes környezet kialakítására hazai és nemzetközi téren is komoly erőfeszítéseket tesznek az informatikai szakemberek, és nem utolsósorban a hatóságok, mivel a jelenség által okozott gazdasági hátrány olyan mértékűvé vált, hogy összehangolt törvényi szabályozásra volt szükség.

    MIT LEHET ÉS MIT NEM?

    Magyarországon a kéretlen elektronikus hirdetések jogi rendezését az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény tartalmazza.

    E jogszabály kimondja, hogy az elektronikusan küldött hirdetésnek világosan és egyértelműen tájékoztatást kell adnia:

    • az elektronikus küldemény hirdetésjellegéről,
    • a feladó személyéről,
    • valamely különleges ajánlat – árengedmény, jutalom, ajándéksorsolás efféle jellegéről és az ajánlati felhívás részleteiről,
    • sorsolásos játék és egyéb szerencsejáték ilyen jellegéről, ezenfelül könnyen hozzáférhetővé kell tenni a részvételi feltételeket is.

    Elektronikus hirdetésnek minősül mindaz, ami termék, áru, szolgáltatás értékesítésének, igénybevételének előmozdítására, vagy e céllal összefüggésben a vállalkozás neve, megjelölése, tevékenysége népszerűsítésére vagy az áru ismertségének növelésére irányul. Emellett – különleges szabályként – a társadalmi cél megvalósításához kapcsolódó, reklámnak nem minősülő tájékoztatás is elektronikus hirdetés, így például parlagfűirtásra buzdító üzenet is csak előzetes hozzájárulással küldhető.

    A törvény értelmében előzetes hozzájárulást csak akkor lehet kérni elektronikus levelezés útján, ha a megkeresés, vagyis az elektronikus levél nem tartalmaz hirdetésnek minősülő elemet, így például nem ösztönöz vásárlásra, kereskedelmi egység látogatására, nem kínál terméket vagy szolgáltatást. Ugyancsak fontos, hogy a nyilvános oldalakon közzétett e-mail cím sem minősül önmagában hozzájárulásnak, így ezekre is csak kifejezett, a hirdetésküldést megengedő hozzájárulással lehet küldeni vásárlásösztönző, népszerűsítő üzeneteket. A rendelkezés szerint az előzetes hozzájárulás nélküli küldés tilalmáért az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató, illetve az elektronikus hirdetés közzétevője is felelősséggel tartozik.

    A megadott hozzájáruló nyilatkozat bármikor, korlátozás és indoklás nélkül, ingyenesen visszavonható. A vonatkozó jogsértések esetén a Nemzeti Hírközlési Hatóság jogosult elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti eljárást lefolytatni és jogsértés esetén szankciót alkalmazni. Ez a szabályozás a beszédcélú telefonhívások kivételével vonatkozik az elektronikus levelezés mellett valamennyi, azzal egyenértékű kommunikációs eszköz útján továbbított küldeményre, így a mobil-spamre, azaz az SMS-ben (rövid szöveges üzenetben) vagy MMS-ben (képes üzenetben) érkező spamre, sőt a faxra is.

    Minden külföldi és hazai szándék és cselekvés ellenére sincs azonban módszer a százszázalékosan spam-mentes levelezési környezet kialakítására. Óvintézkedést azonban Ön is tehet annak érdekében, hogy megkímélje magát a mindent elárasztó levélszeméttől.

    TIPPEK A SPAM ELKERÜLÉSÉRE

    • Soha semmit ne vegyen meg, amit spamben hirdetnek, és soha semmit ne vegyen spammertől!
    • Legyen körültekintő, és döntsön a részletek ismeretében, amikor egy-egy klikkeléssel beleegyezik vagy hozzájárul adatai kezeléséhez!
    • Használjon más-más e-mail címeket, ha publikus helyre ír (online vásárlás, chat, fórumok), speciális ajánlatokra válaszol, vagy kérdőíveket tölt ki!
    • Soha ne helyezze el nyilvános oldalakon e-mail címét!
    • Használjon olyan e-mail címet, amit Ön könnyen megjegyez, viszont a spammerek és címgyűjtők nehezen találhatnak ki!
    • Ha valamely eljárás vagy szolgáltatás igénybevétele során személyes adatait kérik, kérdezze meg, hogy miért van rájuk szükség, és mire használják fel azokat a továbbiakban, illetve mindig alaposan olvassa át az általános feltételeket vagy az adatvédelmi szabályzatot!
    • Értesítse az internetszolgáltatót, a helyi rendszergazdát, és ha kideríthető, a küldő szolgáltatóját is, ha az általa üzemeltetett hálózatból igen nagyszámú kéretlen hirdetés küldését észleli!
    • Használjon spamszűrőt! Az interneten számtalan, ingyen letölthető szűrőprogram között válogathat, és a szűrőprogramok filterét – ha szükséges – egyéni igényei szerint át is alakíthatja.

    A különböző szolgáltatásokat és termékeket hirdető kéretlen levelek mellett egyre gyakoribb az úgynevezett phishing, amely arra szolgál, hogy a küldő illegálisan megszerezze a gyanútlan felhasználó adatait (például bankszámlaszámát). Egyre elterjedtebb a webhamisítás is. Az ezt elkövetők olyan hűen másolnak le weboldalakat, hogy a felhasználó azt hiszi, valójában az adott cég honlapján van. 

    A bejegyzés trackback címe:

    https://offline.blog.hu/api/trackback/id/tr65754133

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása