offline

Hírek, információk, gondok, bajok, problémák távközléssel, telefon- és internet -szolgáltatókkal, -szolgáltatásokkal

  • offline.blog.hu

  • Panaszod, ötleted van? Írd meg nekünk!
  • Friss kommentek

    Google Hírdetés

    Zugügyvéd

    Nincs megjeleníthető elem

    Tékozló Homár

    Nincs megjeleníthető elem

    Fogyasztók

    Nincs megjeleníthető elem

    NHH

    Nincs megjeleníthető elem

    Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője

    2008.03.21. 11:00 | offline | Szólj hozzá!

    Címkék: telefon internet nhh hfjk

    A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselőjénél bejelentéssel élhet mindenki, akit valamely szolgáltató (forgalmazó) tevékenysége (szolgáltatása, terméke, eljárása, intézkedése) miatt sérelem ért (vagy ennek közvetlen veszélye áll fenn). Bejelentéssel élhet bármely előfizető, fogyasztó, vagy a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet.
    A HFJK a beadványokat köteles megvizsgálni.

    A HFJK:

     • tájékoztatja a bejelentőt a jogszabályokban, előfizetői szerződésben meghatározott jogairól és kötelezettségeiről, valamint a lehetséges eljárásokról és jogorvoslatokról,
     • felszólíthatja a szolgáltatót az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabály vagy az előfizetői szerződés megsértésének megszüntetésére, illetve intézkedés megtételére,
     • hatósági eljárását kezdeményezhet.


    Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője
    1525 Budapest Pf. 75.
    Email: hfjk@nhh.hu
    Tel: (06 1) 457 7141
    Fax: (06 1) 457 7105


    2003. évi C. törvény az elektronikus hírközlésről
    XVI. Fejezet

    AZ ELŐFIZETŐK ÉRDEKEIVEL ÉS JOGAIVAL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

    Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője

    126. § (1) A Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (a továbbiakban: képviselő) a hatóság köztisztviselője.

    (2) A képviselőhöz bejelentéssel élhet bármely előfizető, fogyasztó vagy a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet, amennyiben megítélése szerint valamely szolgáltató, forgalomba hozó vagy forgalmazó tevékenysége, szolgáltatása, terméke, eljárása, ennek során hozott intézkedése, illetőleg valamely intézkedése elmulasztása következtében a fogyasztót vagy előfizetőt elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályban vagy az előfizetői szerződésben meghatározott jogaival összefüggésben sérelem érte, vagy ennek közvetlen veszélye áll fenn.

    (3) A képviselő az előfizetők, illetve fogyasztók elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályban meghatározott jogaival kapcsolatos jogszabálysértés megszüntetése érdekében a (2) bekezdésben megjelölt feltételek fennállása esetén hivatalból is eljárhat.

    (4) A képviselő a hozzá benyújtott beadványt köteles megvizsgálni. A célszerűnek tartott intézkedést e paragrafus keretei között maga választja meg. A képviselő a beadvány alapján

    a) tájékoztatja a bejelentőt az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályban, illetve előfizetői szerződésben meghatározott jogairól és kötelezettségeiről, valamint a számára nyitva álló eljárásokról és jogorvoslatokról,

    b) felszólíthatja a szolgáltatót az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabály, illetve előfizetői szerződés megsértésének megszüntetésére, illetve intézkedés megtételére,

    c) kezdeményezheti a hatóság hivatalból történő eljárását,

    d) más hatóságnál megfelelő eljárás megindítását kezdeményezheti.

    (5) A képviselő a hozzá érkező bejelentéseket rendszerezi és az előfizetők nagy számát érintő vagy egyéb, megítélése szerint jelentős esetben a hatóság számára a hivatalból történő eljárásához szükséges megállapításokat tartalmazó intézkedési javaslatot tesz.

    (6) A képviselő eljárása során bármely szolgáltatótól, forgalomba hozótól, forgalmazótól az előfizetők, illetve fogyasztók elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályban meghatározott jogainak megsértésével kapcsolatos adatokat, felvilágosítást és magyarázatot kérhet.

    (7) Ha a képviselő adatot (felvilágosítást, magyarázatot vagy egyéb információt) kér, a megkeresésnek a szolgáltató a képviselő által megállapított határidőn, de legfeljebb 15 napon belül köteles eleget tenni.

    (8) A képviselő a lefolytatott vizsgálat eredményéről, illetve esetleges intézkedéséről a bejelentőt értesíti.

    (9) A képviselő a hatáskörébe nem tartozó ügyre vonatkozó beadványt a bejelentő egyidejű értesítése mellett az arra hatáskörrel rendelkező szervhez átteszi.

    A bejegyzés trackback címe:

    https://offline.blog.hu/api/trackback/id/tr91390596

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása